Allegria Web Agency In Greece | Κατασκευή Ιστοσελίδας, Σχεδιασμός Ιστοσελιδας, Προώθηση Ιστοσελίδας

Σχεδιασμός και Κατασκευή ιστοσελίδας: Τι πρέπει να ξέρετε.

Καλλιόπη: Δημήτρη ήρθα να με κατατοπίσεις και να μου λύσεις απορίες για τη δουλειά σου!

Δημήτρης: Να πιω μια γουλιά καφέ και είμαι πανέτοιμος να σου απαντήσω ότι θέλεις.

Αναρωτιόμουν πότε μια ιστοσελίδα θεωρείται επιτυχημένη για ένα προγραμματιστή; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Δημήτρης: Για έναν προγραμματιστή είναι απλά τα πράγματα. Το δημιούργημα του στέφεται με επιτυχία όταν καλύπτονται αψεγάδιαστα όλες οι απαιτήσεις του πελάτη. Η μεγαλύτερη πρόκληση συνήθως είναι η κάλυψη όλων των δυνατών περιπτώσεων, από τον server που θα φιλοξενήσει την σελίδα που μπορεί να έχει διαφορετική αρχιτεκτονική από το μηχάνημα που την ανέπτυξε ο προγραμματιστής, μέχρι τους διαφορετικούς browsers του τελικού χρήστη. Βέβαια υπάρχουν και μερικοί κανόνες “καλής συμπεριφοράς” δηλαδή να φαίνεται στον χρηστή ότι είναι όλα πολύ απλά και όμορφα. Όταν λοιπόν όλες οι διαδικασίες που ζήτησε ο πελάτης καλύπτονται, εγώ δεν θέλω τίποτα παραπάνω για να κοιμηθώ ήσυχος το βράδυ.

Τι είναι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας και τι η κατασκευή ιστοσελίδας; Σε τι διαφέρουν;

Δημήτρης: Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδα είναι ότι και ο σχεδιασμός ενός κτήριου. Σχεδιάζουμε, φανταζόμαστε και αποτυπώνουμε με διάφορα εργαλεία άλλα και στο χαρτί το site του πελάτη. Τα σχέδια έχουν να κάνουν με το λειτουργικό και φυσικά το εμφανισιακό κομμάτι για αυτό και εμπλεκόμαστε όλοι σε αύτη τη διαδικασία. Καταιγισμός από ιδέες και στρατηγικές. Είναι τα meeting που συζητάμε από το γενικό μέχρι το ειδικό. Με τον σωστό σχεδιασμό αποφεύγονται τα λάθη και η περιττή δουλεία, γίνεται μια συνολική αποτίμηση του έργου και η θεωρία μετά γίνεται πράξη στη κατασκευή της ιστοσελίδας, στην οποία εμπλέκεται αποκλειστικά ο προγραμματιστής.

Όταν οι προγραμματιστές παρεμβαίνουν στη δουλειά του γραφίστα και παίρνουν πρωτοβουλίες που αφορούν την επιλογή φίλτρων υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες. Κατά τη γνώμη σου πόσο αληθεύει η συγκεκριμένη δήλωση; 

     α) πολύ

     β) πάρα πολύ

     γ) μα πάρα πολύ όμως. Ο γραφίστας έχει πάντα δίκιο.

(Η ερώτηση είναι ευγενική χορηγία του Σταμάτη)

Δημήτρης: Θα πω το γ) άλλα στην ερώτηση θα αλλάξω το “καταστροφικές” σε “ξεκαρδιστικές”.

Τι είναι όλα αυτά τα Joomla / wordpress / Drupal / html / flash; Ποια είναι τέλος πάντων τα κριτήρια κατά την επιλογή της πλατφόρμας ανάπτυξης μιας ιστοσελίδας;

Δημήτρης: Τα “joomla, wordpress, drupal” είναι σαν το “λειτουργικό σύστημα” σου, άλλοι χρησιμοποιούν windows, άλλοι linux και άλλοι Mac OS. Η HMTL είναι μια γλώσσα για μορφοποίηση του κειμένου και την χρησιμοποιούν όλες οι σελίδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Τέλος τα flash είναι ψιλό-αυτόνομες εφαρμογούλες που μπορείς να τις ενσωματώσεις στο site σου, μέχρι την τελευταία έκδοση της HTML τα χρησιμοποιούσαμε κυρίως για να φτιάξουμε κάτι πιο εντυπωσιακό στο site μας. Το κριτήριο είναι κυρίως η ευχέρεια του προγραμματιστή.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται συντήρηση μια ιστοσελίδα και τι ακριβώς περιλαμβάνει; Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί όταν παραμελήσει κανείς την συντήρησης του website του; Κάθε πότε χρειάζεται συντήρηση μια ιστοσελίδα;

Δημήτρης: Εξαρτάται από το πακέτο συντήρησης που θα επιλέξεις. Μπορεί να είναι η ενημέρωση των άρθρων του site ή των διαφημίσεων, η διόρθωση κάποιων σφαλμάτων, η ενημέρωση των εργαλείων που χρησιμοποίει η ιστοσελίδα άλλα και μια ανανέωση της εμφάνισης, όποτε ανάλογα μπορείς να καταλάβεις ότι μια ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας είναι πολύ πιο σημαντική από το φρεσκάρισμα του μακιγιάζ στο site. Τα σφάλματα πρέπει να διορθώνονται με το που εντοπίζονται, οι ενημερώσεις καλό είναι να γίνονται μια φορά το δίμηνο τουλάχιστον. Όσο για τα υπόλοιπα, είναι ανάλογα με την επισκεψιμότητα της σελίδας.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια ζωής μιας ιστοσελίδας;

Δημήτρης: Η τεχνολογία εξελίσσεται συνέχεια, όπως είναι γνωστό. Ένα πρόβλημα που δεν ξέρει ο κόσμος και αντιμετωπίζουμε εμείς οι προγραμματιστές παρακολουθώντας την ζωή της ιστοσελίδας, είναι όταν συνδέουμε την εφαρμογή μας με τρίτους και αυτοί με την σειρά τους αλλάζουν τις πολιτικές τους. Όπως και στις γλώσσες προγραμματισμού γίνεται αυτό μερικές φορές.. Εκεί βλέπεις πράγματα που παλιά γινόταν σε δευτερόλεπτα, απλά να μην γίνονται ή να θέλουν να τα διαβάσεις από την αρχή..

Προτιμάς να δημιουργείς ιστοσελίδες υψηλής αισθητικής ή ιστοσελίδες υψηλών απαιτήσεων και απόλυτα λειτουργικές;

Δημήτρης: Δυστυχώς πρέπει να παραδεχτώ ότι το 76% με 88% είναι η αισθητική (τα ποσοστά απλά μου άρεσαν, δεν ισχύουν). Ευχαριστιέμαι πιο πολύ όταν μπορώ να προσφέρω “το πακέτο”. Projects για κοντινούς μου ανθρώπους που “νιώθουν”, δεν με πειράζει, άλλα όταν πας να παρουσιάσεις την δουλεία σου σε έναν τρίτο πρέπει να τον εντυπωσιάσεις κατευθείαν, με την πρώτη «ματιά».

 

Καλλιόπη: Ευχαριστώ για τις πολύτιμες απαντήσεις σου ήσουν πολύ κατατοπιστικός!